Orcával a világ körül

A HódySport Orca kajak rövid időn belül világhírűvé vált, a világ minden tájáról megindult az érdeklődés iránta. Európa számos országába, illetve csaknem minden földrészre szállított a cég kajakokat, többek között Ausztráliába, Kanadába, az USA-ba, Japánba és Malajziába, a fogadtatása mindenütt nagyszerű volt. HódySport hajókkal indították a kajaksportot Törökországban, vásárolt a cégtől az Angol Szövetség és a 2006-os Ázsiai Játékok tenderét is megnyerte a HódySport.

A HódySport mindig kiemelt figyelmet fordított az utánpótlás-képzésre és a maga eszközeivel hozzájárult ahhoz, hogy a magyar kajak-kenu sport világhírű versenyzőket neveljen. Felismerve azt a tényt, hogy a standard felnőtt K-4 kajak sem méreténél, sem kialakításánál fogva nem megfelelő a gyerekek technikai képzéséhez, megoldásként a cég megtervezett és kifejlesztett egy teljesen új hajótípust a 4 személyes mini kajakot, az MK-4 Dolphin-t.

A HódySport 2005 óta büszke támogatója a magyar utánpótlás egyik pillérének számító Tata Hódy Sportegyesületnek.

A kajak-kenu sportág nemzetközi terjeszkedésében elvitathatatlan szerepe van a Hódy Sportnak. Az elmúlt 20 évben 54-ről 157-re emelkedett a ICF tagországok száma, ezek közül több országban úttörője és elismert követe a cég. 2010-ben novemberében az egyiptomi Kajak-Kenu Szövetségnek szállított versenyhajóiból.

2010 végén a Hódy Sport új irányt vett. A 100% magyar tulajdonú Lambda-Com Kft., amely a WebEye flottamenedzsment szolgáltatásával nemzetközi sikereket ért el Európában úgy döntött, hogy sikeres magyar vállalkozásként azonosul a Hódy Sport Kft. célkitűzéseivel és mögé áll. Bemutatkozott az új Hódy Orca 2011, amely a hajó futásának tökéletesítésével és a deck formabontó világával méltó folytatása a korábbi sikeres modellnek.

A korábban ismert HódySport logót ezentúl felváltja az új HODY arculat, amely továbbra is egyet jelent a cég minőség iránti elkötelezettségével.

Rólunk

A HódySport és hajóépítő csapata 1986 óta foglalkozik versenykajakok gyártásával. Ezt a tevékenységet egy több generációs családi vállalkozás hagyományaként folytatja, melynek története az 1930-as évek elején kezdődött Budapesten a római parti Vöcsök csónakházban. A cég egyik tulajdonosa Hódy Ágnes nagyapja ott sajátította el a professzionális hajógyártás mesterségét, majd hosszú évek szorgalmas munkája révén elismert, kiváló szakemberré vált. Az általa képviselt színvonalat a szűken értelmezett szakmán, a hajógyártáson túl a kajak-kenu sport művelői is elismerésükkel díjazták. Jüling Rudolf – Ágnes édesapja – 50 évig dolgozott hajóépítőként magyar kluboknál, munkájával több olimpiai és világbajnok versenyzőt segített sikerei elérésében.

A hetvenes évek végén a műanyag technológia megjelenésével új időszak kezdődött a kajak-kenu sportban, a hajógyártásban és ezzel együtt a családi vállalkozás életében is. Jüling Rudolf szakmai örökségét veje Hódy Kálmán vette át és kezdte alkalmazni az új polimer feldolgozási technológiákat. A hajókat ezt követően HódySport néven ismerhette meg a világ kajaksportja.

Az alázatos munkának köszönhető látványos fejlődést neves magyar versenyzők sikerei jutalmazták. A magyar lányok ifjúsági világbajnokok lettek K2-es és K4-es HódySport kajakokban.

A kiváló hazai eredmények után a HódySport hajóban versenyzők világviszonylatban is komoly sikereket értek el. Az igazi áttörést Knut Holmann 2000-es sydneyi olimpiai győzelme jelentette. A norvég olimpiai és világbajnok kajakozó a számára felajánlott kajakok közül a HódySport saját fejlesztésű, Orca típusú hajóját választotta olimpiai részvételéhez. 500 és 1000 méteres távon is aranyérmet nyert, amit – nyilatkozata alapján – a HódySport kajaknak köszönt meg.

„1000 méteren én nyertem, 500 méteren a hajóm” - Knut Holmann